skip to Main Content
Inloggen

Dit is het inlogformulier voor de verpleegkundig overgangsconsulenten. Hiermee kunnen zij inloggen in de beschermde omgeving van de vereniging voor verpleegkundig overgangsconsulenten.

Wat is de overgang

Wat is de overgang?

De overgang, een veel gehoorde term maar wat betekent het? Is het hetzelfde als menopauze?

De overgang is een periode in het leven van een vrouw. Een periode die gekenmerkt wordt door veranderingen in het lichaam, veroorzaakt door hormoonwisselingen. Deze periode duurt gemiddeld 10 jaar en kan gepaard gaan met milde tot heftige klachten.

Wat is de menopauze?

De menopauze is de laatste menstruatie waarvan je pas na een jaar niet meer gevloeid te hebben weet wanneer deze was.

Voordat een vrouw de menopauze bereikt zit zij in de premenopauze. Een periode waarin de vrouw nog menstrueert en dus helemaal niet aan de overgang denkt. In deze periode ontstaan al klachten die met een verminderde hoeveelheid vrouwelijk hormoon (oestrogeen) te maken hebben. Helaas gaat die afname niet geleidelijk maar onwillekeurig. Vrouwen ervaren de periode vaak als onrustig, alsof de hormonen het stuur overnemen.

Na de laatste menstruatie volgt de postmenopauze. In deze periode gaat het vooral om balans zoeken in de nieuwe situatie. Het lichaam en de geest moeten wennen aan minder vrouwelijk hormoon. Leefstijlveranderingen helpen in deze fase erg goed!

Deze fases rondom de menopauze noem je de overgang. Iedere fase in de overgang behoeft aandacht en soms een andere aanpak dan de fase daarvóór.

Veranderingen tijdens de overgang

De overgang is niet alleen een periode van lichamelijke problemen. Het is ook een periode van herbezinning. Vaak verlaten rond die periode de kinderen het huis. De relatie staat soms door de stemmingswisselingen en vermoeidheid onder spanning. Het werk lijkt niet passend bij wie je nu bent en door de hormoonwisselingen verandert het gedrag. Vragen als ‘wat wil ik nou’ spelen vaak op in deze periode.

De Overgangsconsulente is speciaal opgeleid om u bij deze vragen bij te staan, te ondersteunen, u een spiegel voor te houden en te adviseren. Loop niet te lang alleen door met uw vragen en problemen. Zoek juist hierbij professionele hulp.

Overgangsklachten door operatie of medicatie

Je kunt ook op een kunstmatige manier in de overgang komen bijvoorbeeld doordat je medicatie moet nemen of bestraald moet worden tijdens de behandeling van borstkanker of eierstokkanker.

Ook als je eierstokken verwijderd worden vanwege bijvoorbeeld verklevingen kun je plotseling last krijgen van overgangsklachten. Dames die dit treffen zijn vaak nog jong en veel leeftijdsgenoten zitten in een andere leeftijdsfase. Dit maakt de overgangsklachten vaak lastiger te accepteren.

Wil je meer informatie over jouw overgangsklacht maak dan een afspraak met een overgangsconsulent bij jou in de buurt!

De consulten worden vaak vergoedt vanuit de aanvullende zorgverzekering. Wil je weten wat je vergoed krijgt, check dan je verzekering hier.

Back To Top

Wil je meer informatie?

Maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek met een onafhankelijk professional!

Klik HIER voor een overgangsconsulent bij jou in de buurt.