skip to Main Content
Inloggen

Dit is het inlogformulier voor de verpleegkundig overgangsconsulenten. Hiermee kunnen zij inloggen in de beschermde omgeving van de vereniging voor verpleegkundig overgangsconsulenten.

Iedereen kent wel een vrouw in de overgang die last heeft van sombere gevoelens en neiging tot depressieve klachten. Misschien herken je het van jezelf.
Hoe kan dit, terwijl voorheen je de hele wereld aan kon en niets je teveel was? Frustrerend!

Somber in de overgang

Zoals je weet verandert er behoorlijk wat in je lijf als je in de overgang bent beland. En daar zit ook de relatie met dit veranderde gevoel. De daling van het oestrogeen heeft effect op dát deel van de hersenen waar onze emoties worden geregeld. Naarmate dit heftiger verloopt, kun je daar meer last van hebben.

Onze emotie is een complex gebeuren. We weten dat serotonine daar een belangrijke rol in heeft. En dat is ook waar het oestrogeen invloed op heeft.
Sombere en depressieve klachten kunnen dus een lichamelijke oorzaak hebben!

Het gevoel van somber zijn, kan versterkt worden door het idee dat je geen overzicht (meer) hebt. Dit kan kloppen: omdat de oestrogeenspiegel verlaagt, is de testosteronspiegel (jazeker: het mannelijke hormoon dat van nature ook in de vrouw aanwezig is) verhoudingsgewijs verhoogd.
Dat maakt dat onze hersenen meer moeite kunnen hebben met multitasking. Een vrouwelijke eigenschap waar je aan gewend bent. Als dit meer moeite gaat kosten kan dit je gevoel van zelfwaardering negatief beïnvloeden.

Wat kun je doen om niet in een depressie te raken?
Als eerste is het goed je bewust te zijn van deze veranderingen. Herkenning en erkenning zijn belangrijk. Zorg voor voldoende rustmomenten. Zorg voor voldoende beweging en buitenlucht. Lichamelijke inspanning kan helpen de hoeveelheid serotonine te verhogen. Ook voeding kan hierin een rol spelen.

En wanneer dit niet voldoende blijkt, kan een Overgangsconsulent je helpen in deze lastige periode zodat je jezelf weer herkent en plezieriger in het leven staat.

De consulten worden vaak vergoedt vanuit de aanvullende zorgverzekering. Wil je weten wat je vergoed krijgt, check dan je verzekering hier.

Back To Top

Wil je meer informatie?

Maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek met een onafhankelijk professional!

Klik HIER voor een overgangsconsulent bij jou in de buurt.