skip to Main Content
Inloggen

Dit is het inlogformulier voor de verpleegkundig overgangsconsulenten. Hiermee kunnen zij inloggen in de beschermde omgeving van de vereniging voor verpleegkundig overgangsconsulenten.

Overgangsconsulente over de overgang: Vrouwen doen zichzelf tekort

LINDA.NL

OVERGANGSCONSULENTE OVER DE OVERGANG: ‘VROUWEN DOEN ZICHZELF TEKORT’

Opvliegers, slecht slapen en korte lontjes: de meeste vrouwen krijgen vroeg of laat te maken met de overgang. Hoe je het ervaart, verschilt per persoon, maar een pretje is het doorgaans niet.

“Besef vooral: het komt wel goed”, vertelt overgangsconsulente Martine den Hoedt (48).

Is de overgang hetzelfde als de menopauze?
“Nee, de term overgang slaat op de hele periode die het proces duurt. Dat kan beginnen rond je veertigste tot en met je zestigste, maar het verschilt per persoon. De gemiddelde overgang duurt tussen de drie en tien jaar. In die hele fase ervaren vrouwen klachten. In Nederland zijn er 1,8 miljoen vrouwen in de overgangsleeftijd. Twintig procent heeft nergens last van, tachtig procent heeft wel klachten en daarvan ervaart veertig procent heftige klachten.”

“De menopauze is de laatste dag van de menstruatie. Dat is dus maar één dag. Na een jaar mag je zeggen dat je niet meer ongesteld wordt. Een vrouw die na een jaar zonder menstruaties toch weer bloedverlies krijgt, moet altijd naar de huisarts gaan die haar doorverwijst naar de gynaecoloog voor verder onderzoek.”

Welke symptomen horen bij de overgang?
“Er zijn typische en atypische klachten. De bekendste, ‘typische’ zijn opvliegers en nachtzweten. De ernst daarvan verschilt enorm. De ene vrouw wordt ’s nachts even wakker omdat ze het warm heeft, de andere zweet zo hevig dat ze haar bed moet verschonen.”
“Een andere typische klacht is vaginale atrofie: het dunner worden van de huid van de vagina, die daardoor droger wordt. Dat kan op seksueel vlak problemen geven”

De atypische klachten manifesteren zich vaak al eerder. In het traject voor het veertigste levensjaar noemen vrouwen vaak depressie, angst en paniekaanvallen en zeggen ze dat ze zichzelf niet herkennen. Ook spierpijn en gewrichtspijn zijn atypische overgangsklachten.”

Lees ook
Geloof het of niet, de overgang heeft twee grote voordelen

Welke klachten ziet u het meest voorbij komen?
“Opvliegers, nachtzweten en slecht slapen. Daarnaast ook stemmingswisselingen en psychische klachten zoals angst- en paniekstoornissen. Concentratieverlies hoort daar ook bij. Op werk zie je daardoor vrouwen tegen een muur oplopen.

Vijfendertig procent van het ziekteverzuim in de leeftijdscategorie tussen veertig en zestig jaar is hormoongerelateerd. Bijvoorbeeld oververmoeidheid door de slechte nachtrust. Deze vrouwen krijgen vaak het stempel burn-out. Het is ook een soort burn-out, maar het is wel belangrijk om te weten wáár die vandaan komt. Met een overgangsconsulent wordt daarnaar gekeken.”

“Een veelgehoorde klacht is ook gewichtstoename. Je krijgt zo drie of vier kilo cadeau. We veranderen van een peervorm naar een appelvorm en dat komt door de verandering van de stofwisseling. Deze wordt trager, wat gewichtsverlies moeilijker maakt. Ook droge slijmvliezen, droge ogen, huid en nagels worden veel genoemd. Misschien niet de meest heftige klachten, maar ze bepalen wel hoe je eruit ziet. Je wordt ouder en dat is voor sommigen wel een acceptatieproces.”

Lees ook
Marina (61) ontdekte door LINDA. dat ze vulvakanker had: ‘Ik dacht dat het de overgang was’

Zijn er manieren om de symptomen van de overgang te verzwakken?
De behandeling is maatwerk, want bij iedere persoon verschillen de klachten.  Wel zijn er een paar dingen die iedere overgangsconsulent aanraadt: slik vitamine D3 en zorg dat je voldoende calcium binnenkrijgt. Zeker als je boven de vijftig bent. Zestig procent van de Nederlanders komt vitamine D te kort. Daarnaast is een veel gegeven advies magnesium slikken. Dat werkt goed bij spierontspanning, verhogen van de weerstand en gezonde botten.

“Besef vooral: het komt wel goed. Vrouwen na de overgang zeggen wel eens dat ze zich zekerder voelen en meer rust ervaren, omdat ze niet meer ongesteld worden en niet meer zwanger kunnen raken.”

Lees ook
Deze gynaecoloog legt uit waarom de overgang vaak verward wordt met burn-out

Hoe komen vrouwen bij een overgangsconsulent terecht?
Er is geen verwijsbrief voor nodig. En bijna alle verzekeringen vergoeden het, mits de praktijk is aangesloten bij de VVOC (Vereniging Verpleegkundig Overgangsconsulent).  Loop vooral niet te lang door met klachten. Soms komen vrouwen op een leeftijd langs waarvan ik denk: was maar eerder gekomen. Vrouwen doen zichzelf daarmee echt tekort.”

Martine den Hoedt.

Kijk voor meer artikelen in DE LINDA via deze link linda.nl

Stef Boes

Elke vrouw gaat vroeger of later door de overgang. Tachtig procent van de vrouwen heeft daar flink last van.
De naam van mijn bedrijf “Nieuw Getij” betekent voor mij beweging, nieuwe tijden. Net als de overgang een nieuwe fase in het leven kan zijn, een tijd waarin je op zoek bent naar een nieuwe balans in een nieuwe cyclus. Ik help je graag door de verschillende fasen van de overgang.

Ervaring

Ik heb ruim 35 jaar ervaring als verpleegkundige, hbo en post hbo opgeleid, en gewerkt als verpleegkundige in verschillende ziekenhuizen, de thuiszorg, psychiatrie en de ouderenzorg.
Op dit moment werk ik als praktijkondersteuner ggz in verschillende huisartsenpraktijken in Friesland.

Na de opleiding verpleegkundig overgangsconsulent aan het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam te hebben gevolgd ben ik een aantal jaar terug gestart met mijn praktijk Nieuw Getij voor vrouwen in de overgang.

Ik geef individuele begeleiding aan vrouwen in de overgang, en workshops, presentaties en lezingen in diverse bedrijven en organisaties in Friesland
Kijk voor meer informatie of voor het maken van een afspraak op www.nieuwgetij.nl of mail naar nieuwgetij@gmail.com

Back To Top

Wil je meer informatie?

Maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek met een onafhankelijk professional!

Klik HIER voor een overgangsconsulent bij jou in de buurt.